Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Γιακουμής Στυλιανού. Κύπρος 1974

 


Κύπρος, γη Αγίων, Κύπρος, γη ηρώων, Κύπρος γη νεκρών... Αυτό το χώμα συνεχίζει να ξεθάβει από το σπλάχνα του τις τραγωδίες της εισβολής του ’74.

Ακόμη μία τέτοια τραγωδία ξεθάφτηκε πρόσφατα χάρη στην επιμονή και σκληρή δουλειά που διενεργείται από τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Πρόκειται για την ιστορία του 42χρονου Γιακουμή Σάββα Στυλιανού (Καουρή) από τη Γύψου, μέχρι σήμερα αγνοούμενου, τα οστά του οποίου ανευρέθησαν μετά από ανασκαφές της ΔΕΑ και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

 

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γύψου, ο Κοινοτάρχης μαζί με τα παιδιά του αείμνηστου Γιακουμή, Χαράλαμπο, Σάββα και Ανδρέα, μετέβησαν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο το οποίο εδρεύει εντός του χώρου του αεροδρομίου Λευκωσίας, στον Άγιο Δομέτιο, όπου και τους έγινε πλήρης ενημέρωση σε σχέση με τα ευρήματα της ΔΕΑ, τα οποία οδήγησαν στην ταυτοποίηση των λειψάνων του αγαπημένου τους συγχωριανού.

Ο Γιακουμής εκτελέστηκε σε ηλικία 42 ετών από του Τούρκους εισβολείς στο χωριό της Γύψου, την Κυριακή 18 Αυγούστου 1974.

Τα παιδιά του και ο Κοινοτάρχης, έτυχαν πληροφόρησης απο τους λειτουργούς της ΔΕΑ για την επιστημονική πτυχή της αρχαιολογικής εκταφής, τις ανθρωπολογικές και τις γενετικές εξετάσεις των οστών οι οποίες σχετίζονται με το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Εξέφρασαν μάλιστα μέσω της ανάρτησής τους, θερμές ευχαριστίες προς όλους, ερευνητές, λειτουργούς στήριξης, αρχαιολόγους της ΔΕΑ, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εκταφή, για την λεπτομερή, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση που έτυχαν.

Η κηδεία του αείμνηστου Γιακουμή, θα γίνει σύντομα και θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

 Πηγή:https://omegalive.com.cy/