Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Οι Κούρδοι της PYD για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το ποντιακό ζήτημα

 



«Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα του ποντιακού -και όχι μόνο- ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Πόντου»


Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα και συντρόφου του κουρδικού λαού, Μιχάλη Χαραλαμπίδη, και ανταποκρινόμενο στο δικό του τελευταίο αίτημα προς τους Κούρδους φίλους του, το οποίο εξέφρασε λίγο πριν τον αδόκητο χαμό του, προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση, στα πλαίσια της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων:


«Συμπληρώνονται φέτος 105 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 353 χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από το φασιστικό τουρκικό κράτος και ακόμη περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κυνηγημένοι την πατρίδα τους, σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που γνώρισε ο ελληνισμός.


»Εμείς, οι Κούρδοι, οι απόγονοι των αρχαίων Καρδούχων που συνάντησε ο Ξενοφώντας, δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι κατά τη σημερινή επέτειο.


»Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα του ποντιακού -και όχι μόνο- ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Πόντου.


»Στεκόμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής φασισμό και ολοκληρωτισμό.


»Σα λαός που έχουμε υποστεί κι εμείς με τη σειρά μας για δεκαετίες το φασισμό, την άρνηση και τις διώξεις του τουρκικού κράτους, αναγνωρίζουμε όλα τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων, την Γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίoν τους από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς στο χρονικό διάστημα 1908-1923 και συνεχίζουμε τον αγώνα απελευθέρωσης όλων των λαών.


»Από το Κόμπανι μέχρι το την αρχαία Άμιδα -το σημερινό Ντιγιάρμπακίρ- και από την Σμύρνη μέχρι την Τραπεζούντα.


»Σα λαοί της περιοχής, ζήσαμε τον περασμένο αιώνα τις συνεχόμενες γενοκτονίες από την Οθωμανική και Κεμαλική Τουρκία κατά των Ιστορικών Λαών της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας.


»Ξεκινώντας με την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυροχαλδαίων, συνέχισαν με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις Γενοκτονίες κατά των Κούρδων, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα.


»Τα αποτελέσματα των Γενοκτονιών δεν περιορίζονται στις ανθρώπινες απώλειες.


»Η καταστροφή της Τέχνης, της Γλώσσας, του Πολιτισμού, μαζί με την απώλεια ανθρώπων, φτώχυνε όλους τους λαούς της περιοχής μας και την Παγκόσμια κληρονομιά.


»Οι Γενοκτονίες είναι πάντα και πολιτιστικές.


»Η δολοφονία των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, εκ μέρους του τουρκικού κράτους, ακρωτηρίασε, εκτός από την ανθρώπινη, και την πολιτιστική μνήμη της περιοχής.


»Και, δυστυχώς, αυτή η δολοφονία της μνήμης και του πολιτισμού συνεχίζεται και από τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση.


»Όχι μόνο ενάντια στον κουρδικό πολιτισμό, αλλά και ενάντια στον ελληνικό, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.


»Η άρνηση μιας γενοκτονίας αποτελεί την αρχή νέων γενοκτονιών.


»Σήμερα όλοι δέχονται ότι αν η Γενοκτονία των Αρμενίων είχε καταγγελθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, δεν θα μπορούσε η Τουρκία να προχωρήσει στην Γενοκτονία των Ποντίων.


»Ομοίως, αν είχε σταματήσει η Ποντιακή Γενοκτονία, δεν θα μπορούσε να συνεχίσουν με τους άλλους Έλληνες της Ανατολής και τους Κούρδους.


»Και αν είχαν σταματήσει οι Γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι, δεν θα μπορούσε ο Χίτλερ να προχωρήσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, στηριζόμενος στο παράδειγμα ατιμωρησίας του Κεμάλ.


»Σήμερα ο στόχος της παραδοχής εκ μέρους του τουρκικού κράτους και αναγνώρισης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και συνολικά των Γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία δεν είναι μόνο για να αναπαυθούν τα κόκκαλα των δολοφονημένων θυμάτων.


»Είναι και για να ξεσκεπαστούν οι μηχανισμοί εξόντωσης και σφετερισμού που εξακολουθούν να επιβάλλονται εντός του Τουρκικού κράτους, οι τακτικές διαίρεσης των Λαών και απομόνωσης των υποψήφιων θυμάτων και να αποτελέσει η συνεργασία το Θεμέλιο της άμυνας των Λαών και της προστασίας όλου του πλούτου της περιοχής.


Εφόσον και η σημερινή τουρκική κυβέρνηση αρνείται την αναγνώριση των Γενοκτονιών σημαίνει ότι αποδέχεται την Ευθύνη όσων έπραξε μέχρι σήμερα το Τουρκικό κράτος και μπορεί στο μέλλον να επαναλάβει το συγκεκριμένο έγκλημα.


»Άρα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την διεθνή κοινότητα σαν υπεύθυνη και ύποπτη επανάληψης του εγκλήματος».


Μάϊος 2024


"Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης PYD".