Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών: Αλλαγή και αναγέννηση. Του Φάνη Μαλκίδη




Το παγκόσμιο συνέδριο Θρακών το οποίο θα διεξαχθεί το Δεκαπενταύγουστο στην Κομοτηνή, υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε μείζον τοπικό, περιφερειακό και εθνικό γεγονός. Αντ’ αυτού τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δείχνουν ότι αποτελεί ένα ήσσονος σημασίας συνέδριο, ακόμη και για την τοπική κοινωνία, πόσο μάλλον για την κεντρική εξουσία η οποία αντιμετωπίζει τη Θράκη όπως και στις προηγούμενες δεκαετίες. Οι λόγοι για την κατάσταση πολλοί. Το ίδιο και οι ευθύνες των ανθρώπων που οδήγησαν το συνέδριο από ένα βήμα διαλόγου και συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα, σε μία θερινή σύναξη δημοσίων σχέσεων, όπου τοπικοί και άλλοι άρχοντες συναντιούνται με τους απόδημους και μη Θρακιώτες, εισαγόμενοι περισπούδαστοι εισηγητές προσθέτουν ακόμη δύο σειρές στο βιογραφικό τους και πολιτικοί και πολιτευτές «χαιρετίζουν» για να εξαφανιστούν στα αμέσως επόμενα λεπτά από την αίθουσα.
Υπό άλλες συνθήκες αυτά γινότανε στη Θράκη και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας σε προηγούμενες δεκαετίες αλλά φαίνεται ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σήμερα.
Παράλληλα τοπικές και άλλες ιδιαιτερότητες ώθησαν τα Παγκόσμια συνέδρια σε ακροβασίες, ισορροπίες τοπικών και υπερτοπικών προτεραιοτήτων, και υπολογισμούς που θυμίζουν κομματικά επιτελικά γραφεία και όχι ένα υγιή θεσμό που να προωθεί τα συμφέροντα του Θρακικού Ελληνισμού.
Είναι προφανές ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Όπως και η μέχρι σήμερα οργανωτική δομή που δεν έχει διαρκή αλλά εφήμερο χαρακτήρα και είναι αποδεδειγμένο ότι δεν εξυπηρετεί τα Θρακικά συμφέροντα.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, στο οποίο συμβάλλαμε από τη πρώτη στιγμή, οφείλει να ενεργοποιηθεί από τη μόνιμη και διαρκή Γραμματεία, στην οποία τον πρώτο λόγο πρέπει και οφείλουν να έχουν τα Θρακικά σωματεία, πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Σε όλα τα εθνικοτοπικά παγκόσμια συνέδρια- και είναι πολλά αυτά που γίνονται συνήθως κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όλο το χρόνο- την ευθύνη για την διοργάνωση την έχουν τα σωματεία, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες και όχι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, θεσμοί, οι οποίοι οφείλουν να στηρίζουν. Μέσα από τα σωματεία μπορεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών να αλλάξει και κυρίως να αναγεννηθεί. Είναι μία πρόταση που συνεχίζει και συμβαδίζει με αυτές των εκπροσώπων των Θρακικών σωματείων σε όλο τον κόσμο και μπορεί να υλοποιηθεί από το αμέσως επόμενο, το οποίο μπορεί να είναι το οργανωτικό, που μπορεί να προετοιμάσει μέσα από μία υγιή διαδικασία το επόμενο παγκόσμιο. Έξω από προσωπικές και άλλες φιλοδοξίες, κομματικές και τοπικές προτεραιότητες, και με γνώμονα το Θρακικό μέλλον. Γιατί οι Θρακιώτες αρκετά χορέψαμε και τραγουδήσαμε. Ήρθε η ώρα και να διεκδικήσουμε.
http://malkidis.blogspot.com
e-mail: malkidis@gmail.com