Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Χαιρετισμούς της Αδούλωτης Κερύνειας στο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων



ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ
Αδέλφια μας από το εξωτερικό. Σας καλωσορίζουμε στην Κύπρο και
σας ευχόμαστε καλή παραμονή. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είστε εδώ μόνο για διακοπές, αλλά για να ενημερωθείτε και να «εξοπλισθείτε» ώστε να συνεχίσετε τη δική σας προσπάθειά στις χώρες που ζείτε, στον αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και τις συνέπειες της. Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει και εμάς ως Οργανωμένους υπερκομματικά πρόσφυγες να σας διαβιβάσουμε και τους δικούς μας προβληματισμούς και απόψεις σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Ως απλοί άνθρωποι που επί τριάντα έξη χρόνια αναμένουμε τη δικαίωση, κρίνουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις χωρίς σκοπιμότητα, χωρίς δεσμεύσεις και αναστολές, αλλά όπως ζούμε την πραγματικότητα γύρω μας και οι δικές μας διαπιστώσεις ,εισηγήσεις είναι ως ακολούθως:

· Το Κυπριακό συνεχώς διολισθαίνει και εκφυλίζεται όλο και ποιο πολύ από την ουσία του ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
· Συνεχίζονται οι μονομερείς υποχωρήσεις εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και η εκπεφρασμένη προσπάθεια συμβιβασμού με την κατοχή έχει οδηγήσει:
v στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και μετατροπή της σε ενδιαφερόμενο μέρος το οποίο εκλιπαρούμε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού,
v στη δική μας ενοχοποίηση ότι δεν θέλουμε λύση όταν απορρίπτουμε τα Τουρκικά τελεσίγραφα υποταγής στις Τουρκικές απαιτήσεις και θα μας φορτωθούν οι ευθύνες για τυχόν αδιέξοδο, οι οποίες θα αποτελέσουν και το άλλοθι για τους ξένους συνοδοιπόρους της Τουρκίας, Βρεττανούς, Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους δορυφόρους για να προχωρήσουν στην προετοιμαζόμενη επόμενη φάση αναβάθμισης και αναγνώρισης του Παράνομου Καθεστώτος στα κατεχόμενα ως ξεχωριστής Κρατικής οντότητας.
v Στην εξουδετέρωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες του Ευρωπαϊκού Παράγοντα ως καταλύτη για σωστή επίλυση του Κυπριακού και μετατροπή του σε καταλύτη νομιμοποίησης της παρούσας κατάστασης.
Αιτία αυτής της διολίσθησης είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική της Κυβέρνησης στο Κυπριακό όπως τους κατονόμασε στο άνοιγμα του Συνεδρίου σας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
v Η απόφαση για συμβιβασμό με την κατοχή για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και,
v Ο παραμερισμός της ουσίας του Κυπριακού το οποίο αντί ως Πρόβλημα εισβολής και κατοχής αντιμετωπίζεται ως διακοινοτική διαφορά και
επιδιώκεται επίλυση της διακοινοτικής διαφοράς με διακοινοτικές συνομιλίες.

Και οι δύο αυτοί πυλώνες πολιτικής και στρατηγικής αποτελούσαν πρόταση και υπόδειξη των ξένων αμέσως μετά την εισβολή και κατοχή , που υιοθετήθηκε τότε από την Ηγεσία του τόπου,μέσα στις τότε συνθήκες και μάλιστα ερήμην του Λαού, πράγμα που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και οι οποιοιδήποτε άλλοι θιασώτες της πολιτικής και στρατηγικής εκείνης επικαλούνται σήμερα. Κινδυνολογούν μάλιστα ότι η βάση αυτή τέθηκε από το 1977 και ακολουθείται από τότε και λένε ότι δεν μπορούμε να απαγκιστρωθούμε από αυτή διότι θα κατηγορηθούμε ως αναξιόπιστοι. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι οποιοιδήποτε που άλλοι προβάλλουν αυτό το άλλοθι, συνειδητά αποκρύβουν και παρακάμπτουν το γεγονός ότι εκείνη η βάση πολιτικής και στρατηγικής είχε και την κατάληξή της το 2004 με το Σχέδιο ΑΝΝΑΝ το οποίο με Δημοψήφισμα, κρίθηκε, κατακρίθηκε και καταψηφίστηκε από τον ΚΥΡΙΑΡΧΟ Λαό.
Από το 2004 και μετά, αυτές οι επικλήσεις δηλώνουν σαφή περιφρόνηση της Λαϊκής βούλησης και επιβεβαιώνουν την τραγική διάσταση μεταξύ Ηγεσίας και Λαού.
Η άγονη επιμονή σε αυτή τη βάση αναπόφευκτα οδηγεί στα στραγγαλιστικά αδιέξοδα τα οποία έρχονται. Εξουδετερώνει και παροπλίζει την πλευρά μας από τα ισχυρότατα επιχειρήματα που μας προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και εξουδετερώνει και τη δυνατότητα να αναδυθούν στην επιφάνεια οι πολλαπλές δυνάμεις , Κράτη και Παράγοντες Διεθνώς, που θα μπορούσαν να ήταν οι «Ηρακλείς» της δίκαιης υπόθεσής μας. Οι δικές σας δυνατότητες μηδενίζονται. Τι διαφώτιση θα κάνετε όταν δεν θα μπορείτε να εξηγείτε στους συνομιλητές σας στο εξωτερικό πώς θα είναι δυνατόν να τάζουμε στους Τούρκους τη δημιουργία πολιτικά ισότιμου, Συνεταιρικού Συνιστώτος Κράτους στα κατεχόμενα και να επιμένουμε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό όλοι εμείς οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες οι οποίοι αποτελούμε εκεί την πλειοψηφία του 85%, στον πληθυσμό και στην ιδιοκτησία γης;;; Έχετε λόγο λοιπόν να έχετε και άποψη και να συμβάλλετε και στη διαμόρφωση πολιτικής.

Αδέλφια, τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αναστολές και να απαιτηθεί τώρα χωρίς άλλη αναβολή, αναθεώρηση πολιτικής και στρατηγικής . Πολιτική και στρατηγική η οποία μάλιστα να πηγάσει από εμάς και όχι από τις διάφορες πρεσβείες και τους εντολοδόχους απεσταλμένους. Χαιρετίζουμε την πρόταση του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κριστοφερ σε αυτό το θέμα, καθώς και την εκ προοιμίου καταγγελία του μηνύματος της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών το οποίο θα ακουστεί στο Συνέδριο. Πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση στόχου, ο οποίος απαραίτητα να είναι ένας και μοναδικός: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Με όπλο όλα τα επιχειρήματα του Διεθνούς Δικαίου να απαιτούμε αποχώρηση όλων των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των Τούρκων και Ευρωπαίων εποίκων , αποκατάσταση της κυριαρχίας και εξουσίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο. Άμα γίνει τούτο θα ανοίξει ο δρόμος και για την επιστροφή όλων των προσφύγων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων , Μαρωνιτών πίσω στα χωριά τους , στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Θα πρέπει μετά, να ακολουθήσει η αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του Ζυριχικού Συντάγματος ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ένα Ευρωπαϊκό δημοκρατικό Κράτος, όπου θα ισχύει το ένας άνθρωπος μια ψήφος ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία, στο οποίο να ζήσουμε με ειρήνη όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΡΘΑΪΤ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.

Αδέλφια, μην περιοριστείτε στο Κυβερνητικό και Κομματικό σφυροκόπημα που θα σας γίνει αυτό το τετραήμερο. Ακούστε και τη φωνή των απλών ανθρώπων σαν και τη δική μας, των συγγενών και φίλων σας εδώ.


Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.