Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Στο 1ο Αντάμωμα Αρβανιτών στο Νέο Χειμώνιο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής

1ο Αντάμωμα Αρβανιτών
 
Μαζική παρουσία συλλόγων και πολιτών από όλη την ελληνική επικράτεια
Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης
















Στο Νέο Χειμώνιο του Έβρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Αντάμωμα Αρβανιτών, στο οποίο έδωσε το «παρών» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Νέου Χειμωνίου «Τα Ζαλουφιώτικα», περιλαμβάνονταν η παρουσίαση των κειμηλίων από την παλιά πατρίδα, το Μεγάλο Ζαλούφι, που έγινε στην εκκλησία από τους ιερείς του χωριού, η αναπαράσταση του αρβανίτικου γάμου και η παρουσίαση της αρβανίτικης ενδυμασίας, όπως επίσης και η ομιλία του , κ. Θεοφάνη Μαλκίδη.

Ο κ. Μαλκίδης, με τις πλούσιες γνώσεις του και μέσα από την εικόνα έκανε την ιστορική αναδρομή της πορείας των Αρβανιτών της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Παραδημής, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών, όπως και οι σύλλογοι Παραλιμνίου και Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, Σάκκου, Απαλού, Ρηγίου, Θουρίου , Κλεισσούς, Γυναικών Δικαίων, Καβύλης Έβρου, Νεοχωρίου, Θολού, Νέας Πέτρας και Κοίμησης Σερρών, Θρακών Μαγνησίας και πλήθος πολιτών Αρβανίτικης και μη καταγωγής που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης, χορεύοντας και τραγουδώντας, δίνοντας έτσι ιδιαίτερο χαρακτήρα και μαζικότητα στο 1ο αντάμωμα.

Απόστολος Κυργιαλάνης «Η Παραδημή δεν θα μπορούσε να λείπει από το 1ο Αντάμωμα Αρβανιτών μετά από το 1922»


Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Κυργιαλάνης, «η Παραδημή δεν θα μπορούσε να λείπει από το 1ο Αντάμωμα Αρβανιτών μετά από το 1922, αν και η πλειοψηφία των πολιτιστικών συλλόγων και των οργανωτών ήταν από το Μεγάλο Ζαλούφι».

«Ως αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης κρίναμε αναγκαία την παρουσία μας μετέχοντας με μέλη του Συλλόγου από διάφορες ηλικίες», προσέθεσε. Δεν παρέλειψε επίσης να συγχαρεί τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών, κ. Όλγα Βλαδενίδου, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου της Παραδημής, που έχουν αγκαλιάσει και ακολουθούν το Δ.Σ σε όλες του τις εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο χορευτικών τμημάτων, κ. Απόστολο Μαριόλα, για την άρτια εμφάνιση και παρουσία του χορευτικού τμήματος της Παραδημής και την Γενική Γραμματέα, κ. Χρυσούλα Σιδηρά για την προσπάθεια σωστής και εύρυθμης λειτουργίας του Συλλόγου, όπως επίσης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Ανανεώθηκε το ραντεβού για την 25η Μαρτίου και για το έθιμο της «Λαζαρίνας»

Μετά από την επιτυχή παρουσία του στο 1ο Αντάμωμα Αρβανιτών στο Νέο Χειμώνιο, ο Σύλλογο της Παραδημής, που έχει μακρά ιστορία και παράδοση στον τόπο μας, ανανεώνει το ραντεβού για τη συμμετοχή του όχι μόνο για τις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά για το έθιμο της «Λαζαρίνας» στις 7 Απριλίου 2012.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέου Χειμωνίου «Τα Ζαλουφιώτικα », που αξίζει συγχαρητήρια, και ιδιαίτερα η πρόεδρος Όλγα Βλαδενίδου, έδωσε το λόγο στο πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νέου Χειμωνίου Γεώργιο Ποτίδη για να καλοσωρίσει και αυτός τους Αρβανίτες που συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέου Χειμωνίου είχε την ευθύνη και την επιμέλεια της διοργάνωσης: παρουσίαση στην εκκλησία, από τους ιερείς του χωριού, των κειμηλίων από την παλιά πατρίδα (Μ.Ζαλούφι), αναπαράσταση του αρβανίτικου γάμου, παρουσίαση της αρβανίτικης ενδυμασίας, ομιλία του  κ. Θεοφάνη Μαλκίδη  που ήταν καταπληκτικός και εντυπωσίασε με τις γνώσεις του και τις πληροφορίες του. Ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος μέσα από το λόγο και την εικόνα, έκανε την ιστορική αναδρομή της πορείας των Αρβανιτών της Ανατολικής Θράκης.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής και Φίλων, Κυργιαλάνης Απόστολος, συγχάρηκε τους οργανωτές και ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου που έχουν αγκαλιάσει και ακολουθούν το Δ.Σ σε όλες του τις εκδηλώσεις. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο και υπεύθυνο χορευτικών τμημάτων, κ. Απόστολο Μαριόλα, για την άρτια εμφάνιση και παρουσία του συλλόγου-χορευτικού τμήματος όπως και την Γ.Γραμματέα, κ. Χρυσούλα Σιδηρά, για την προσπάθεια σωστής και εύρυθμης λειτουργίας του συλλόγου όπως και το υπόλοιπο Δ.Σ. Ως τοπική κοινωνία συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων και ιδιαίτερα τον πρόεδρο, Κυργιαλάνη Απόστολο, που μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη συνεχή και δυναμική παρουσία του στα κοινά της Κομοτηνής και της Θράκης γενικότερα. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας όχι μόνο με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου αλλά με το έθιμο της «Λαζαρίνας» στις 7 Απριλίου 2012. Συγχαρητήρια και ευχές σε ένα σύλλογο που έχει μακρά ιστορία και παράδοση στον τόπο μας.



Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com