Μέσα από την πολυετή εμπειρία της στην καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού η ερευνητική ομάδα του ΚΕΠΕΜ έχει αποκτήσει την πεποίθηση ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα καταγραφών σε σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό των προσφυγικών πληθυσμών της χώρας. Ανησυχώντας λοιπόν σοβαρά για την τύχη ενός ολόκληρου πολιτισμού που μένει αχαρτογράφητος και ήδη σε μεγάλο βαθμό θα μείνει για πάντα άγνωστος, ξεκινά εκστρατεία συλλογής στοιχείων για τους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας αλλά και για «επείγουσες» περιπτώσεις πληροφορητών, ώστε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία καταγραφής τους.
Μέσα από συστηματική εργασία τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε ένα χάρτη, όπου τοποθετούμε τους προσφυγικούς οικισμούς. Πατώντας σε κάθε πινέζα εμφανίζονται πληροφορίες για την καταγωγή των κατοίκων του συγκεκριμένου οικισμού.
Στόχος του χάρτη είναι να γίνει για κάθε ερευνητή πολύ εύκολα προσβάσιμη η πληροφορία της καταγωγής των κατοίκων κάθε προσφυγικού οικισμού, ώστε να συστηματοποιηθεί η όποια διαδιασία έρευνας και καταγραφής.
Απευθύνουμε λοιπόν πρόσκληση σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, να βοηθήσουν με τρία πολύ απλά βήματα στο σημαντικό αυτόέργο:
- Δείτε αν το χωριό σας ή το χωριό που γνωρίζετε είναι σημειωμένο με πινέζα στον χάρτη και αν αναφέρεται η πληθυσμιακή ομάδα την οποία εσείς γνωρίζετε.
- Αν όχι, συμπληρώστε τις πληροφορίες που γνωρίζετε για τον πληθυσμό ενός οικισμού σε αυτή την ειδικά διαμορφωμένη φόρμα: https://goo.gl/forms/gyZ8BRrLLcO9q4343
- Στην ίδια φόρμα καταχωρήστε περιπτώσεις προσώπων που γνωρίζετε ότι είναι σημαντικοί πληροφορητές και επείγει να καταγραφούν (π.χ. λόγω ηλικίας).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Σχετικά με το βήμα 3 είναι σημαντικό να καταγραφούν πρόσωπα μεγάλης ηλικίας που γνωρίζουν έστω κάποια στοιχεία της παράδοσης του τόπου καταγωγής τους (τραγούδια, έθιμα, χορούς κ.λπ.), ιδιαίτερα μάλιστα όσα βρίσκονται στο Εξωτερικό ή στα αστικά κέντρα της χώρας, των οποίων ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια μιας έρευνας είναι σχεδόν αδύνατος.
Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν όλοι, έστω στο «και πέντε», για να μπορούμε κάποια στιγμή να πούμε ότι έστω και σε μικρό βαθμό γνωρίζουμε τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Θράκης!!!