Ακολουθεί εκτενές χρονολόγιο της Επανάστασης, ενώ, στα εισαγωγικά τους κείμενα, ο Μελέτης Μελετόπουλος αναπτύσσει το αιρετικό θέμα “Ο ζωτικός μύθος του Ναυαρίνου” και ο Γιάννης Σακιώτης υποστηρίζει ρηξικέλευθα ότι “Ο δυτικός πολιτισμός θα υπάρχει όσο θα υπάρχει η Ελλάδα”. Tα κείμενα του τόμου εξετάζουν σημαίνουσες πτυχές της Εθνεγερσίας και της εποχής της, αναδεικνύοντας το σύνθετο ιστορικό πλαίσιό της, τη διαχρονική πρόσληψή της, και τη σημερινή επιτακτική επικαιρότητά της.

Στο τεύχος γράφουν οι ο Λαοκράτης Βάσης, ο Κώστας Σταματόπουλος, ο Κώστας Κόλμερ, ο Άγγελος Συρίγος, ο Λευτέρης Κουσούλης, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο Γεώργιος Π. Μαλούχος, ο Σπύρος Κουτρούλης, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Πάνος Παναγόπουλος, ο Ζέφυρος Καυκαλίδης, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο Χρήστος Μπαλόγλου, ο Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο Αναστάσιος Μανδραπήλιας, ο Φάνης Μαλκίδης, ο Σωτήρης Δημόπουλος, ο Γεώργιος Τσούτσος, ο Νίκος
Κούκης και ο Παναγιώτης Παύλος. Το τεύχος κοσμούν δημοτικά τραγούδια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης, μαζί με λιθογραφίες και προσωπογραφίες της εποχής.